Portal dedykowany obiektom gastronomicznym i hotelowym

 

 

Podroby, zapomniane mięso?
    Wraz z rozwojem świadomości i odnalezieniu swego miejsca w świecie ludzie stali się bardzo delikatni, wrażliwi i etyczni. Ma to swoje odzwierciedlenie również w kuchni, coraz więcej osób je tylko chudą szyneczkę, bowiem nadmiar produktów w sklepach rozleniwia i sprawia, że ludzie zaczynają się ze sobą pieścić. W czasach promowania zdrowej żywności, kiedy na talerzach królują piersi z kurczaka i kotlety schabowe, rzadko kiedy w polskim domu spotkamy na stole serca czy płuca zwierzęce, mimo ich niewielkiej ceny. Do podrobów zalicza się również m. in. nerki, mózgi, ozory, krew. Brzmi makabrycznie?


Ból o wątrobę
    W świadomości wielu, szczególnie młodych ludzi podroby kojarzą się z czymś nieetycznym , wręcz obrzydliwym. Zjedzenie języka, mózgu, czy wątroby zwierzęcia uznawane jest przez niektórych za zbrodnię, być może ze względu na to, że na podroby, składają się części ciała, które są „typowo ludzkie”.  Okazuje się jednak, że większość krytykujących, tak naprawdę nigdy  nie spróbowała takiego mięsa.


Są też pasjonaci
    Mimo spadającej popularności wątróbki, nadal znaleźć można jej entuzjastów. Niektórzy ludzie wręcz zajadają się podrobami i z oburzeniem spoglądają na wzrastającą niechęć do ich ulubionego mięsa. Jednak, by podroby dobrze smakowały trzeba umieć je przyrządzić, a co za tym idzie,  wykazać się wiedzą na ich temat. Przede wszystkim należy gotować je w krótkim czasie od zakupu, ponieważ szybko się psują. Podroby trzeba też odpowiednio przygotować  i oczyścić. Warto wiedzieć również , że najlepiej smakują z białym winem, musztardą, cebulką, czosnkiem i różnego rodzaju ziołami.  Oprócz umiejętnie wywabionych walorów smakowych, wbrew pozorom, posiadają wartości odżywcze. Podroby są przede wszystkim bogate w białko zwierzęce, zawierają znaczne ilości żelaza, wapnia, kwasu foliowego i są źródłem szeregu witamin, jak chociażby A, B, D, K.
Jeść, czy nie?


    Mimo zawartych witamin i reszty „pozytywnych składników” podroby mają też sporo wad, są bardzo kaloryczne i bogate w cholesterol. Poza tym uznaje się, że wątróbka czy nerki, nie mogą być zdrowe, przecież są magazynem wszystkiego co zwierzęta dostają razem z paszą, wszelkich sterydów, czy hormonów. Stosunek do podrobów jest więc bardzo zróżnicowany, wręcz skrajny. Jedni twierdzą, że są niezdrowe i niesmaczne, inni zaś uważają, że odpowiednio przyrządzone stanowią przyjemność dla podniebienia. Odpowiedź na pytanie ,czy jeść podroby, czy nie, pozostawiam do oceny indywidualnej.  Zajadanie się wątróbką, czy flaczkami na pewno nie będzie służyło naszemu zdrowiu, jednak wzbogacenie naszego jadłospisu o kilka takich pozycji, na pewno urozmaiciłoby kuchnię i zaspokoiło kulinarną ciekawość

Przepis na serca w pieczarkach i cebulce
Składniki:
500 g serc drobiowych
1 cebula
2 łyżki oleju roślinnego
250 g pieczarek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na początku należy dokładnie opłukać serca i pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną wcześniej cebulkę. Cały czas mieszając należy dodać serca na patelnie, następnie przykryć i smażyć przez ok 10 minut. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać na patelnię i dusić przez 5 min. Na koniec można całość doprawić solą i pieprzem do smaku.

 
   

Portal dla obiektów gastronomicznych i hotelowych

Dzięki Abc-restauracji.pl dowiesz się jak osiągnąć karierę w branży HoReCa. Artykuły podpowiadają jak doskonalić kadrę menedżerską, dobierać odpowiednich pracowników i poprawnie prowadzić własną restaurację. Nieodzownym elementem prowadzenia każdego biznesu jest także zaopatrzenie i dostawa, o których często wspominamy na łamach portalu.

Zachęcamy do zapoznania się z aktualnym katalogiem, w którym znajdują się między innymi artykuły na temat branży HoReCa oraz informacje na temat dostawy i zaopatrzenia restauracji, barów i hoteli. Każdego roku organizowane są także liczne targi, do których czas odliczany jest na zegarze powyżej.

ABC Restauracji poprzednie wydania

Listopad2017
Pazdziernik2017
Wrzesien2017
Sierpien
Sierpien 2017
czerwiec-2017
Lato 2017
Marzec-2017
luty 2017