Portal dedykowany obiektom gastronomicznym i hotelowym

 

Savoirvivre

 

Świat stoi dla nas otworem, a na każdym kroku powtarza się by „być sobą”. Jednakże czasem zdarzają się sytuacje wymagające od nas pewnej ogłady. „Savoir vivre” to zbiór obowiązujących zwyczajów i reguł grzeczności charakterystycznych w niektórych kręgach. Konwenanse kojarzą się najczęściej ze sztywniactwem i snobizmem, jednakże czasami są konieczne, choć nikt nikogo nie zmusza to  przestrzeganie ich świadczy o kulturze osobistej.

 

Kultura przy stole

 

W domowym zaciszu, gdzie każdy czuje się swobodnie, nikt nie zastanawia się w jaki sposób trzymać widelec, czy łyżkę. Problemu nie sprawia również odłożenie sztućców na bok i posiłkowanie się samymi rękoma. Dom to dom, można przecież wszystko. Co jednak, gdy przyjdzie nam zjeść posiłek w eleganckiej restauracji? Przeciętny człowiek wystraszyłby się lekko takiego wyzwania, najczęstszą obawą jest ośmieszenie się i popełnienie jakiejś gafy. Warto utrwalić kilka wskazówek, by móc bez obaw godnie się zaprezentować i uniknąć nieprzyjemnych sytuacji.  Pomijając oczywiste kwestie, takie jak niemówienie z pełnymi ustami, istnieje wiele innych obyczajów. Przy stole powinno się siedzieć prosto, nie kręcić się, niedopuszczalna jest obecność łokci na stole. Widelec trzymamy w lewej dłoni, a nóż w prawej, raz użytych sztućców nie można położyć na obrusie. Noża i łyżeczki do kawy nigdy nie wkładamy do ust, jeżeli chodzi o widelec i łyżkę, to w ustach powinien znaleźć się tylko ich koniec. Nie bądźmy zaskoczeni jeśli po każdym spożytym daniu wymienione zostaną sztućce, nie trzymajmy się kurczowo jednego widelca od początku imprezy. Bardzo ważna jest też niewerbalna komunikacja z obsługą kelnerską za pomocą noża i widelca. Jeżeli robimy przerwę w posiłku, skierowane ku sobie sztućce powinniśmy położyć na środku talerza, jeśli talerz jest pusty, a nie skończyliśmy posiłku sztućce powinniśmy skrzyżować, a kiedy skończymy jeść, nóż i widelec należałoby ustawić równolegle do siebie z prawej strony pod kątem. Daje to sygnał kelnerom, by mogli zabrać brudne naczynia i wymienić na nowe.

 

Elegancja nie taka straszna

 

Istnieje wiele zasad zachowania się przy stole, z pewnymi różnicami, w zależności od kraju i kultury. Wybierając się do konkretnej restauracji, a nawet czyjegoś domu warto zapoznać się z panującymi zasadami. Kiedy wybieramy się do lokalu serwującego dania kuchni azjatyckiej nie bądźmy zaskoczeni, że zamiast widelca podadzą nam pałeczki. Etykieta potrafi przerazić, ale tylko tych, którzy mało o niej słyszeli. Wystarczy odrobina chęci by zapamiętać kilka prostych wskazówek , nasze zachowanie świadczy o poziomie naszej kultury osobistej. Oczywiście człowiek nie jest w stanie przygotować się na każdą ewentualność, lecz jeśli podadzą nam jakieś nieznane, egzotyczne danie, którego zjedzenie zdaje się być nie lada zagadką, zwyczajnie zapytajmy jak się zachować. Nie wiedzieć  - żaden wstyd, nie chcieć wiedzieć - znacznie gorszy.

Portal dla obiektów gastronomicznych i hotelowych

Dzięki Abc-restauracji.pl dowiesz się jak osiągnąć karierę w branży HoReCa. Artykuły podpowiadają jak doskonalić kadrę menedżerską, dobierać odpowiednich pracowników i poprawnie prowadzić własną restaurację. Nieodzownym elementem prowadzenia każdego biznesu jest także zaopatrzenie i dostawa, o których często wspominamy na łamach portalu.

Zachęcamy do zapoznania się z aktualnym katalogiem, w którym znajdują się między innymi artykuły na temat branży HoReCa oraz informacje na temat dostawy i zaopatrzenia restauracji, barów i hoteli. Każdego roku organizowane są także liczne targi, do których czas odliczany jest na zegarze powyżej.

ABC Restauracji poprzednie wydania

Listopad2017
Pazdziernik2017
Wrzesien2017
Sierpien
Sierpien 2017
czerwiec-2017
Lato 2017
Marzec-2017
luty 2017