Portal dedykowany obiektom gastronomicznym i hotelowym

 

Lato zbliża się do końca, przed nami jesień. Podobno ma być bardzo ciepła, dlatego też warto jeszcze zapoznać się z kilkoma przepisami na chłodniki. Na chłodniejsze wieczory proponujemy grzańce, o których też napiszemy kilka zdań.

Kulinarną przygodę zaczniemy od chłodnika litewskiego. Do jego przygotowania należy zaopatrzyć się w pęczek botwinki z większymi buraczkami, kostkę bulionu, 400 gram kefiru, 400 gram śmietany 18 procentowej, dwie łyżki posiekanego szczypiorku, dwie łyżki posiekanego koperku, młode ziemniaki, dwa niewielkie ogórki gruntowe, ząbek czosnku i łyżeczkę octu. Rozpoczynamy od umycia botwinki. Buraczki obcinamy obieramy i siekamy na drobną kosteczkę. Podobnie siekamy botwinkę. Gotujemy rosół i dodajemy botwinkę i posiekane buraczki. Gotujemy całość pod przykryciem przez około 15 minut aż do miękkości buraczków. Następnie wywar studzimy, najlepiej w garnku z zimną wodą. Do ochłodzonego wywaru dodajemy kefir, śmietanę, koperek i szczypiorek, starty na tarce ogórek. Mieszamy dokładnie i doprawiamy startym czosnkiem, solą i pieprzem do smaku oraz octem. Mieszamy całość ponownie i schładzamy w lodówce. Tak przygotowany chłodnik podawać z ugotowanymi jajkami, pozostałym startym ogórkiem oraz młodymi ziemniakami.

Gazpacho pomidorowo – arbuzowe to doskonała potrawa na ciepłe dni oraz dla tych, którzy dbają o linię. Do przygotowania potrawy należy zaopatrzyć się w dwa większe pomidory, 400 gram miąższu arbuza dziesięć obranych migdałów, ząbek czosnku, cebulę szalotkę, dwie łyżeczki octu winnego, dwie łyżeczki oliwy extra vergine, sól i pieprz do smaku.

 

 Chodniki i grzance 1

 

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić na kawałki i włożyć do miski. Oczyścić z pestek miąższ arbuza, pokroić i włożyć do miski z pomidorami. Dodać obrane migdały, obrany czosnek i cebulę, ocet oraz oliwę. Doprawić solą i pieprzem oraz zmiksować za pomocą blendera. Całość przecedzić przez sitko do innego naczynia i wstawić na godzinę do lodówki. Zupa krem z papryki i pomarańczy zadowoli gusta nawet wyjątkowo wybrednych klientów. Do przygotowania tego chłodnika należy zaopatrzyć się w dwie pomarańcze, dwie duże, czerwone papryki, dwie łyżki oliwy extra vergine, sól i pieprz. Po dokładnym umyciu pomarańczy zdejmujemy z nich skórkę i wyciskamy sok. Na średnim ogniu, w garnku pod przykryciem, na oliwie, dusimy pokrojoną w kostki paprykę przez około dziesięć minut. Dodajemy do niej dwie łyżeczki startej skórki z pomarańcza i od czasu do czasu mieszamy i gotujemy przez kolejne trzy minuty. Zmniejszamy następnie ogień do minimum, gotujemy na wolnym ogniu przez około dwadzieścia minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy i całość miksujemy w blenderze. Przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, schładzamy w lodówce lub podajemy na ciepło. Dla zmarzluchów w chłodne dni doskonały będzie grzaniec. Najlepiej, jeśli będzie się można nim raczyć w bliskości kominka, w którym strzela ogień. Najpopularniejsze grzańce to te przygotowane na bazie piwa lub wina. My na początek proponujemy kilka przepisów na grzańce bezalkoholowe. Grzaniec z soku jabłkowego jest bardzo prosty do przygotowania. Wyciskamy w sokowirówce litr soku ze świeżych jabłek, który następnie gotujemy na delikatnym ogniu z pomarańczą pokrojoną w plastry, kilkoma goździkami, imbirem i laską cynamonu. Nie dopuszczamy do wrzenia. Po około 30 minutach dodajemy cukier i sok z cytryny. Przecedzamy sok do kubków, dekorujemy plasterkami jabłek i podajemy. Grzaniec z suszonych śliwek również będzie smakował. Około 100 gram suszonych śliwek kroimy na pół i wrzucamy do litra wody. Dodajemy kilka goździków, laskę cynamonu, kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu dotąd, aż się rozpadną śliwki. Przecedzamy przez sito, dolewany kilka łyżeczek soku malinowego oraz miodu. Przelewamy do kubeczków i podajemy. Ten grzaniec może być alternatywą dla tradycyjnego kompotu z suszonych śliwek przygotowywanego na Boże Narodzenie. Grzaniec tradycyjny – alkoholowy na bazie piwa z jajkiem. Do jego przygotowania potrzebna jest butelka piwa jasnego, dwa żółtka, trzy łyżki cukru, szczypta imbiru, cynamonu, goździków. Żółtka ucieramy z cukrem na kremową masę. Piwo wlewamy do rondelka, dodajemy masę żółtkową i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy i podgrzewamy na niewielkim ogniu nie dopuszczając do wrzenia. Podajemy na gorąco w pucharkach lub szklankach z grubego szkła.

 

Smacznego,

 

Zebrał Marian Balcerowski.

Portal dla obiektów gastronomicznych i hotelowych

Dzięki Abc-restauracji.pl dowiesz się jak osiągnąć karierę w branży HoReCa. Artykuły podpowiadają jak doskonalić kadrę menedżerską, dobierać odpowiednich pracowników i poprawnie prowadzić własną restaurację. Nieodzownym elementem prowadzenia każdego biznesu jest także zaopatrzenie i dostawa, o których często wspominamy na łamach portalu.

Zachęcamy do zapoznania się z aktualnym katalogiem, w którym znajdują się między innymi artykuły na temat branży HoReCa oraz informacje na temat dostawy i zaopatrzenia restauracji, barów i hoteli. Każdego roku organizowane są także liczne targi, do których czas odliczany jest na zegarze powyżej.

ABC Restauracji poprzednie wydania

Listopad2017
Pazdziernik2017
Wrzesien2017
Sierpien
Sierpien 2017
czerwiec-2017
Lato 2017
Marzec-2017
luty 2017