Portal dedykowany obiektom gastronomicznym i hotelowym

 

Polska to kraj z wieloletnimi tradycjami, postrzegany przez pryzmat historii i nierozerwalnie związany z ludowością. Jak wygląda tradycyjny Polak? Wystarczy wyobrazić sobie wizerunek polskiego sarmaty, przed oczyma zjawi się zapewne człowiek opasły, z szabelką i tłustym od jedzenia wąsem. Co taki jegomość mógł spożywać na obiad? Najpewniej nie dietetyczną sałatkę, lecz niedawno upolowaną zwierzynę, jedzenie wtedy musiało byś tłuste i konkretne. Takie „wąskie” przekonanie pozostało do dziś, przeciętny Polak nie wyobraża sobie posiłku bez kotleta.


Kraj postępowy?

W Polsce coraz częściej spotkać można się z terminami związanymi z kuchnią wegetariańską. Pojawiają się restauracje typowo wegetariańskie, a w tych tradycyjnych poszerza się kartę o dania bezmięsne. Również w Internecie, gazetach, czy magazynach znaleźć można coraz więcej informacji nie tylko na temat diety, lecz również filozofii wegetariańskiej. Społeczeństwo polskie staję się bardziej wyedukowane, nie jeść mięsa, nie oznacza przecież na okrągło jeść kanapki z serem, czy też samą sałatę..
Liczy się, że w Polsce jest ok. 3,2 mln osób deklarujących się jako wyznawców wegetarianizmu, co stanowi niemal 1 % całego społeczeństwa w naszym kraju, a to na „nasze polskie” realia uznać warto za imponujące. Przekładając statystyki na życie codzienne zastanówmy się , czy rzeczywiście wegetarianizm jest postrzegany jako sprawa zwyczajna. Restauracje i bistra, mimo znacznego rozwoju nie grzeszą wystarczającą liczbą dań wegetariańskich , jest to zjawisko typowe szczególnie dla mniejszych miejscowości.
Poszerzenie horyzontów Polaków, ich tolerancji i świadomości zajmowanego miejsca we wszechświecie jest coraz większe, lecz nie ulega wątpliwości, iż rozwój ten nie powinien stanąć w miejscu.

Wegetarianizm? Nie wydziwiaj

Wegetarianizm to nie tylko określona ścisłymi regułami dieta, ale też sposób postrzegania świata. Wegetarianie wierzą, że rezygnując ze spożywania mięsa ratują żywe istnienie. Głupota? Zwierzęta są przecież po to by je jeść, na co hoduje się krowy i kury?
To tylko zwierzę, pamiętaj. Spójrz w oczy konia skazanego na rzeź i człowieka na łożu śmierci, zupełnie różne, prawda?

„Przepraszam, nie jem mięsa”

Nieprzyjemne sytuacje zdarzają się również na imprezach zorganizowanych, typu wesela, chrzciny, kiedy dla każdego przewidziany jest ten sam posiłek. Niekiedy to gospodarze nie poinformują organizatorów, że wśród osób zaproszonych jest wegetarianin, a czasami sam gość nie raczy o tym wspomnieć. Rodzi się niezręczna sytuacja, każdy gospodarz chce jak najlepiej przyjąć gości. Co odważniejszy jarosz upomni się o danie bezmięsne, ale najczęściej zostaje to odebrane jako zachowanie ekscentryczne, inny nielubiący sprawiać problemów skazany będzie na zostawienie, jakże typowo polskiego kotleta, i w milczeniu zje ziemniaki z surówką. Każdy żyje tak jak chce, każdy je to co chce. Wegetarianin nie ma zamiaru wstydzić się lub przepraszać za to, że nie je mięsa. Nie chce pochwały, potrzebuje zwyczajnej akceptacji.

Przepis na zupę krem z cukinii:

Składniki:

Zupa krem z cukinii, to idealny przepis dla pasjonatów prostej i zdrowej kuchni, nie tylko wegetarianów! Przygotowuje się ją łatwo, wcale nie potrzeba skomplikowanych składników, Nie zabiera też wiele czasu. Smakuje dobrze na ciepło, jak również jako chłodnik.

-2 małe cukinie
-2 zielone papryki
-1 średnia cebula
-2 ząbki czosnku
-2 kostki bulionu warzywnego
- oliwa
- jogurt grecki
-zioła prowansalskie
-pieprz
-oregano
-sól

Sposób przygotowania:

1.Cebulę obierz i posiekaj, następnie podsmaż na rozgrzanej oliwie.
2. Do cebuli dodaj pokrojoną i umytą wcześniej paprykę i smaż przez chwilę. Dodaj posiekany czosnek.
3. Cukinię umytą, ale nieobraną(!) pokrój na kawałki, po czym dorzuć na patelnię, dolej odrobinę wody i patelnię zasłoń przykrywką. Duś warzywa aż zmiękną (ok. 10 min, w zależności od temperatury i sposobu krojenia)
4. Do oddzielnego garnka dolej 500 ml wody i zagotuj z dwiema kostkami bulionu warzywnego.
5. Duszone warzywa dodaj do gorącego bulionu. Garnek zdejmij z gazu, postaw go np.. na desce. Warzywa zmiksuj blenderem, aż uzyskają kremową konsystencję.
6. Zupę dopraw ziołami prowansalskimi, pieprzem, oregano, opcjonalnie solą do smaku.
7. Po przełożeniu do miseczek, można przystroić łyżką jogurtu.

Portal dla obiektów gastronomicznych i hotelowych

Dzięki Abc-restauracji.pl dowiesz się jak osiągnąć karierę w branży HoReCa. Artykuły podpowiadają jak doskonalić kadrę menedżerską, dobierać odpowiednich pracowników i poprawnie prowadzić własną restaurację. Nieodzownym elementem prowadzenia każdego biznesu jest także zaopatrzenie i dostawa, o których często wspominamy na łamach portalu.

Zachęcamy do zapoznania się z aktualnym katalogiem, w którym znajdują się między innymi artykuły na temat branży HoReCa oraz informacje na temat dostawy i zaopatrzenia restauracji, barów i hoteli. Każdego roku organizowane są także liczne targi, do których czas odliczany jest na zegarze powyżej.

ABC Restauracji poprzednie wydania

Listopad2017
Pazdziernik2017
Wrzesien2017
Sierpien
Sierpien 2017
czerwiec-2017
Lato 2017
Marzec-2017
luty 2017